Zwangerschap ABC, veel gestelde vragen
Hieronder staan veel gestelde vragen en antwoorden. Mocht uw vraag er niet bij staan, vraag er dan naar tijdens een spreekuur of mail de vraag naar ons. Voor dringende vragen kunt u altijd bellen.

Aambeien | Bandenpijn | Bekkenpijn | Blaasontsteking | Bloedend tandvlees en bloedneus | Borsten | Brandend maagzuur | Duizeligheid | Griep | Haargroei | Haaruitval | Harde buiken | Hartkloppingen | Hoge bloeddruk | Incontinentie | Indalen van het hoofdje | Jeuk | Lage rugpijn | Misselijkheid | Moederkoek | Moeheid | Pigmentvlekken | Slapende handen | Slijmprop | Spataderen | Spierkrampen | Stuitligging | Vaginale infecties | Veel plassen | Verstopping | Vocht vasthouden | Vrijen | Weeën | Wisselende stemmingen | Zwangerschapsstrepen | Zeurende pijn in de onderbuik

Aambeien
Door harde ontlasting en hard persen ontstaan aambeien. Voorkom harde ontlasting door voldoende te drinken. Het advies is om 2-2,5 liter vocht per dag in te nemen. Neem regelmatig een glas water tussendoor. Eet vezelrijke voeding zoals volkoren brood, groenten en ontbijtkoek. Ga als er aandrang is direct naar het toilet maar neem er ook de tijd voor. Houdt de ontlasting niet lang op, daar wordt het harder van. Aambeien kunnen ook ontstaan tijdens het persen bij de bevalling. Hebt u hier last van vertel het dan. Wij kunnen eventueel medicijnen voorschrijven.

Bandenpijn
Bandenpijn voelt als een stekende pijn vooral aan de zijkant van de onderbuik in de buurt van de liezen. De pijn ontstaat doordat de banden die de baarmoeder dragen uitrekken. Deze pijn kan de hele zwangerschap en ook in de kraamweek voorkomen. Probeer plotselinge bewegingen en lang staan te vermijden. Eventueel kan een doek of een speciale band om de buik verlichting geven. Dit zorgt voor extra steun. Overleg dit wel tijdens het spreekuur.

Bekkenpijn
Tijdens de zwangerschap worden de banden en spieren van het bekken onder invloed van de zwangerschapshormonen slapper. Daardoor krijgt het bekken extra ruimte en kan de baby bij de bevalling gemakkelijker door het geboortekanaal. Tijdens de zwangerschap kan het echter ook ongemak en pijn veroorzaken. Zorg voor voldoende rust. U kunt er meer over lezen in het boek "Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap" van Cecile Röst

Blaasontsteking
Een blaasontsteking wordt niet altijd even eenvoudig opgemerkt in de zwangerschap. Een branderig gevoel tijdens of na het plassen is meestal niet aanwezig en vaak kleine beetjes plassen hoort normaal ook al bij de zwangerschap. Eigenlijk is erge buikpijn, voornamelijk onder in de buik het enige symptoom dat tijdens de zwangerschap op een blaasontsteking kan wijzen.Wanneer u wat ochtendurine naar de huisarts brengt, kan deze bevestigen of u een blaasontsteking hebt. Een blaasontsteking kan tijdens de zwangerschap goed behandeld worden met een antibiotica kuur. Vraag altijd even aan de apotheker of u deze medicijnen mag nemen in de zwangerschap. Neem zolang de kuur duurt extra rust, dit bevordert de genezing. Drink extra water. Laat na afloop van de kuur de urine nogmaals controleren om te beoordelen of de blaasontsteking echt over is.

Bloedend tandvlees en bloedneus

Door het hormoon progesteron worden de bloedvaten dunner, bovendien worden weefsels beter doorbloed als u zwanger bent. Dit zorgt er ook voor dat u sneller een bloedneus krijgt of dat uw tandvlees makkelijker bloedt. Goede mondhygiëne is daarom extra belangrijk in de zwangerschap, ter voorkoming van eventuele tandvleesontstekingen.

Borsten
Tijdens de zwangerschap gaat het borstweefsel groeien. Er worden meer melkklieren en meer bloedvaten aan gemaakt. Bij sommige vrouwen groeien de borsten 1 à 2 cupmaten. Bij andere vrouwen worden de borsten alleen zwaarder. Dit is allebei normaal en zegt niets over de kwaliteit van de borstvoeding. Vanaf de derde maand kan er al melk uit de borsten komen. Het is belangrijk om een goed passende BH te dragen. Soms is het lastig deze te vinden. De volgende website kan u helpen: www.borstvoedingswinkel.nl.

Brandend maagzuur

Onder invloed van zwangerschapshormonen worden alle spieren in het lichaam slapper en het kraakbeen weker. Dat geldt ook voor de kringspier tussen de slokdarm en de maag. De spier sluit niet altijd goed af. Daardoor hebben veel zwangere vrouwen last van brandend maagzuur. Probeer in eerste instantie die voeding te vermijden waar u last van hebt. Vaak kunnen te veel, te vet of te pittig eten het ontstaan van brandend maagzuur versterken. Soms helpt het als u melkproducten of rauwe havervlokken eet. Wanneer u last blijft houden, kunt u ons altijd raadplegen over het gebruik van maagzuurremmers.

Duizeligheid
Tijdens de zwangerschap kunt u last hebben van duizeligheid. Oorzaken van duizeligheid kunnen zijn:

Griep
Het kan geen kwaad als u tijdens uw zwangerschap de griep krijgt. Uw ongeboren kindje zal hier niet ziek van worden maar zelfs al antistoffen tegen het griepvirus meekrijgen. Zorg ervoor dat u goed blijft drinken en neem veel rust. Als u koorts heeft, neem dan 2x500 mg paracetamol in. Dit zorgt ervoor dat uw temperatuur iets daalt. Neem bij aanhoudende koorts contact op met uw huisarts.

Haargroei
Onder invloed van het hormoon progesteron groeit het haar extra snel in de zwangerschap. Soms groeit het ook op plaatsen waar het eerder niet was opgevallen. Deze haren vallen weer uit als de zwangerschap voorbij is.

Haaruitval
Het kan gebeuren dat u last hebt van haaruitval. Dit kan komen door een vitaminegebrek. Het slikken van Vitamine B- complex kan verbetering geven. Na de bevalling vallen ook alle extra haren die je in de zwangerschap hebt gekregen weer uit.

Harde buiken
Harde buiken worden ook wel oefenweeën genoemd, omdat ze worden veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. Harde buiken ontstaan vaak bij overmatige of zware lichamelijke inspanning, stress of een blaasontsteking. Maar vaak kunnen ze ook ontstaan door de bewegingen van het kind in de baarmoeder. Vaak zijn harde buiken onschulding, maar wel een signaal van het lichaam om het wat rustiger aan te doen.

Hartkloppingen
Het hart moet in de zwangerschap veel meer bloed rondpompen. De hartslag wordt ook hoger en het hart is iets vergroot. Als u zwanger bent, komen extra hartslagen vaker voor. Vooral rond de 30-34 weken zwangerschap wordt het hart extra zwaar belast. Als u geen hartpatiënt bent, kan uw lichaam dit allemaal prima aan. Tip: Als u last hebt van hartkloppingen, raak dan niet in paniek. Het is heel normaal. Ga even rustig zitten en blijf rustig ademen, dan zakt het vanzelf af.

Hoge bloeddruk
Aan het einde van de zwangerschap kan de bloeddruk, de onderdruk, wat oplopen. Dit is normaal. De baby wordt steeds groter en het lichaam krijgt steeds meer moeite om goed te blijven werken. Rust is belangrijk. Een hoge bloeddruk kan echter leiden tot zwangerschapsvergiftiging. Daarom is het belangrijk dat de bloeddruk regelmatig wordt gecontroleerd. Dit is een van de redenen waarom wij u, naarmate de zwangerschap vordert, steeds vaker controleren.

Incontinentie
Ongewild urineverlies komt in de zwangerschap regelmatig voor. Onder invloed van de zwangerschapshormonen is de sluitspier van de blaas vaak wat slapper dan normaal. Later in de zwangerschap is de groeiende en dus zwaarder wordende baarmoeder de oorzaak van het urineverlies. Deze zorgd dan voor extra druk op de blaas. Het is van belang om de bekkenbodemspieren goed in conditie te houden om urineverlies te beperken. Een bekkenbodemfysiotherapeut kan u adviezen en oefeningen geven.

Indalen van het hoofdje
Het indalen van het hoofdje in het bekken vindt meestal plaats voor de 36e week van de zwangerschap.

Jeuk
Sommige vrouwen hebben last van jeuk in de zwangerschap. De zwangerschapshormonen veroorzaken een lichte stuwing van de lever waardoor deze wat minder goed werkt. Het gevolg is dat er galsappen die jeuk kunnen veroorzaken in het bloed terechtkomen. Soms brengt talkpoeder wat verlichting of een crème met aloë vera. Een te hete douche kan de jeukklachten versterken. De jeuk is onmiddellijk weg zodra de baby geboren is. Bij ernstige jeuk klachten, jeuk over gehele lichaam, is het verstandig om contact op te nemen met de verloskundige.

Lage rugpijn
Naarmate de zwangerschap vordert, rekken de banden en spieren van de buik steeds verder uit. Die banden en spieren geven dan weinig steun meer. De spieren van uw rug moeten nu veel meer gewicht dragen. De rug wordt hierdoor overbelast en krijgt u lage rugpijn. Hier kan een buikband of een doek voor verlichting zorgen. Let verder ook op een goede houding.

Misselijkheid
Vroeg in de zwangerschap kunt u last hebben van misselijkheid. Dat komt door een hormoon dat ervoor zorgt dat de zwangerschap zich goed ontwikkelt.(HcG- hormoon) De misselijkheid kan aan blijven houden tot ongeveer 16 weken, daarna wordt het werk van het HcG -hormoon overgenomen door andere hormonen en verdwijnt de misselijkheid. Kleine lichte maaltijden verspreid over de dag kunnen de misselijkheid verminderen. Neem als u 's ochtends wakker wordt, voor het opstaan, een cracker, een plak ontbijtkoek of iets dergelijks en sta daarna op. Vaak bent u dan minder misselijk.

Moederkoek
De moederkoek wordt ook wel nageboorte of placenta genoemd. De moederkoek bestaat uit een moederlijke en een kinderlijke zijde. De moederlijke zijde is vergroeid aan de baarmoederwand. Deze ziet er uit als vlezig weefsel. De kinderlijke zijde is afgedekt met de vliezen. Bovenop lopen dikke vaten die eindigen in de navelstreng. De moeder en de baby hebben beide hun eigen bloedvaten systeem. Er worden alleen voedingsstoffen en afvalstoffen uitgewisseld.

Moeheid
Hetzelfde hormoon dat de misselijkheid veroorzaakt, zorgt ervoor dat u de eerste drie maanden van de zwangerschap vaker moe bent. Het is dus niet vreemd dat u meer wilt slapen dan voor de zwangerschap. Meestal verdwijnt de moeheid tegelijk met de misselijkheid. Blijft u moe, dan kan dit op een gebrek aan ijzer duiden. Tijdens de eerste afspraak vragen we u bloed te laten afnemen. Wij laten dan ook uw ijzergehalte bepalen. Bij een ijzertekort krijgt u medicijnen voorgeschreven.

Pigmentvlekken
Door het zwangerschapshormoon ontstaat er meer pigment in de huid, waardoor het kan zijn dat u overal bruine vlekken krijgt. Het meest bekend is de donkere lijn van schaambot naar de navel, genaamd linea alba.
Ook het zwangerschapsmasker (= vlindervormige bruine verkleuring op het voorhoofd, de neus en de wangen), wordt veroorzaakt door verhoogde pigmentatie. Tip: Wees voorzichtig met de zon. Door de verhoogde pigmentatie van de huid kan het zijn dat u erg vlekkerig bruin wordt. Probeer dus eerst uit of u hier last van hebt door kort in de zon te gaan zitten, als u geen last hebt kunt u hierna normaal gaan zonnebaden. Uiteraard is het van belang een goed zonnebrandmiddel te gebruiken en zonodig een hoed of zonneklep op te zetten.

Slapende handen (Het carpale tunnelsyndroom)
Soms krijgen zwangere vrouwen last van slapende handen, pijn of tintelingen in handen of onderarmen. Deze klachten treden meestal 's nachts op, maar er zijn ook zwangeren die er bij de dagelijkse werkzaamheden veel last van hebben. De klachten worden veroorzaakt door vochtophoping in een tunneltje in de onderarm waar alle zenuwen van de hand en vingers doorlopen. Ook al houdt u geen zichtbaar vocht vast, in de zwangerschap hebt u altijd extra vocht in het lichaam. Het vocht in dit tunneltje zorgt ervoor dat de zenuwen bekneld raken en dit geeft klachten als tintelingen, slapende handen en soms zelfs pijn waar u 's nachts wakker van kunt worden. Veel vrouwen klagen over verminderde kracht in de handen. Het kan helpen om te gaan slapen met skatehandschoenen aan of een speciaal aangemeten brace. Deze hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat het tunneltje in de onderarm niet afgekneld wordt.

Slijmprop
De slijmprop is een grote hoeveelheid “klodderig” en helder slijm met soms een beetje bloed erin. U kunt deze zomaar verliezen. Het is geen teken dat de bevalling gaat beginnen wanneer u de slijmprop verliest. Het verliezen van de slijmprop zegt niet wanneer de baby wordt geboren. Het kan zelfs zo zijn dat de bevalling nog een aantal weken op zich laat wachten na het verliezen van de slijmprop. Overigens kunt u de slijmprop ook in gedeeltes verliezen en zult u niet altijd duidelijk merken dat dit gebeurt.

Spataderen
Tijdens de zwangerschap kunt u als gevolg van het extra vocht in het lichaam last krijgen van spataderen. Bovendien kan de bloedsomloop door de steeds groter wordende baarmoeder belemmerd raken. Spataderen ontstaan meestal op de benen of op de grote schaamlippen. Als u er aanleg voor hebt, kan het ontstaan van spataderen moeilijk voorkomen worden. Draag in elk geval geen knellende kousen of andere kleding. Zorg ervoor dat u niet te lang staat of zit. Plaats het voeteneind van uw bed iets omhoog (maximaal 10 cm) of doe een kussen onder het matras.

Spierkrampen
Tijdens de zwangerschap kunt u last hebben van spierkrampen of rusteloze benen. Dit komt in de meeste gevallen door de grootte van de baarmoeder, die de doorbloeding van de benen belemmert. Dit ontstaat meestal aan het einde van de nacht. Als dat zo is kan het komen door de afkoeling van de benen. Zorg dat u de benen lekker warm houdt gedurende de nacht. Ook een suikertekort kan leiden tot krampen; tijdens de zwangerschap is de behoefte aan suiker hoger. Neem voor het naar bed gaan een energiesnoepje in (bijv. Dextro energie). Neem wisselbaden en laat uw partner de benen voor het slapen gaan masseren met olie. Beweeg bij kramp het been of de voet in de tegenovergestelde richting.

Stuitligging
Hebt u het idee dat uw kindje met het hoofdje tegen uw ribben ligt, vertel het dan aan ons. Tot de 35e week mag dit gewoon. Bij 36 weken maken wij een liggingsecho. Indien het kindje op dat moment inderdaad met het hoofdje omhoog blijkt te liggen zullen wij u verwijzen voor een consult bij de gynaecoloog. Vanaf de 37e week wordt de kans dat de baby vanzelf draait steeds kleiner.

Uitwendige versie
Als de baby in stuitligging ligt is het soms mogelijk om de baby uitwendig te keren. Dit gebeurt door met de handen het kindje rustig te helpen bij het koppeltje duikelen. We zullen u hiervoor door verwijzen naar de gynaecoloog.

Vaginale infecties
Omdat de zuurgraad in de vagina tijdens de zwangerschap verandert, kunt u gevoeliger zijn voor vaginale infecties. Dit is te merken doordat er meer afscheiding is dan normaal. Soms heeft de afscheiding dan ook een geel of groenige kleur, ziet er korrelig uit en ruikt meestal onfris. Was de vagina niet met zeep en draag katoenen ondergoed. Is de vagina gezwollen, geïrriteerd en hebt u last van jeuk en /of een branderig gevoel bij het plassen dan hebt u waarschijnlijk een vaginale infectie. Neem in dat geval contact op met de huisarts. U kunt hiervoor in de zwangerschap goed behandeld worden met medicatie.

Veel plassen
Vaker plassen dan u gewend bent, is tijdens de zwangerschap normaal. Het gaat dan vaak om kleine hoeveelheden. In het begin van de zwangerschap zijn de zwangerschapshormonen vaak de boosdoener. Tegen het einde van de zwangerschap is het de zware baarmoeder die op uw blaas drukt. Hier is niets aan te doen. Let echter wel op of u geen pijn bij of na het plassen hebt. Dit zou kunnen duiden op een blaasontsteking. Laat bij twijfel de urine even nakijken bij de huisarts.

Verstopping
Harde ontlasting komt in de zwangerschap regelmatig voor. Probeer dit te voorkomen door veel te drinken, vezelrijke voeding als volkoren brood, groente en fruit te gebruiken en voldoende beweging te nemen.

Vocht vasthouden
In de zwangerschap is het normaal dat u een beetje vocht gaat vasthouden. Sommige vrouwen houden echter zóveel vocht vast dat niet alleen handen en voeten, maar het hele lichaam opzwelt. Te veel vocht vasthouden kan betekenen dat de bloeddruk stijgt. Wanneer dit het geval is, overleg dan altijd met uw verloskundige. Wij zullen de bloeddruk zonodig extra controleren en eventueel advies geven. Is de bloeddruk niet te hoog dan zit er niets anders op dan de bevalling rustig af te wachten. Een aantal tips om nog meer vocht te voorkomen zijn: zoutarm eten, veel drinken, vochtafdrijvende thee, het voeteneinde van uw matras iets verhogen en niet te lang stilstaan. U zult echter merken dat het vocht pas echt verdwijnt als u bevallen bent.

Vrijen
Vrijen mag in de zwangerschap. Dit kan geen kwaad voor de groei van het kindje. Wel kunt u ten gevolge van een orgasme harde buiken krijgen. Vooral als u al eens eerder bent bevallen kunnen die harde buiken pijnlijk zijn en op weeën lijken. Dit kan een aantal uren duren, soms helpt het om een warme douche te nemen, of een warme kruik tegen de onderbuik te leggen. Warmte ontspant goed. Het kan ook zijn dat u een klein beetje bloedverlies hebt na het vrijen, dit kan geen kwaad.

Weeën
Het woord wee betekent letterlijk pijn. Maar in de verloskunde wordt bedoeld het samentrekken van de baarmoederspier(en). Er zijn verschillende soorten weeën.

1. Zwangerschapsweeën of harde buiken
Deze ontstaan meestal vanaf de 3e maand. De oorzaak is het groeien van de baarmoeder en soms vermoeidheid of spanning. Ze komen zonder regelmaat. Meestal doen ze niet echt pijn maar ze kunnen op menstruatiepijn en/of darmkrampen lijken. Ze gaan vanzelf weer weg. Een warme douche of kruik en/of een lekkere massage kunnen heel ontspannend werken en kunnen er voor zorgen dat harde buiken sneller verdwijnen. Ga vroeg naar bed. U mag eventueel een paracetamol nemen.

2. Voorweeën
Deze ontstaan meestal vanaf de 6e maand De oorzaken zijn vaak: Hevige bewegingen van de baby, een volle blaas, groeispurtjes van de baby waardoor de baarmoeder extra oprekt, vrijen, vermoeidheid aan het einde van een dag, stress/ spanningen en soms ook een blaasontsteking Het kenmerk van voorweeen is vaak dat ze kortdurend en niet pijnlijk zijn. Het is echter ook wel normaal als voorweeen juist wat langer aanhouden en wel wat pijnlijker zijn. Een warm bad, lang onder een warme douche of een massage, ontspannen en zorgen ervoor dat de voorweeën sneller overgaan.

3. Indalingsweeën
Deze kunt u voelen vanaf 34 weken tot vlak voor de bevalling. De oorzaak is het indalen van het hoofdje in het bekken. Het indalen hoeft niet met weeën te gebeuren. Hebt u wel weeën dan voelt u regelmatig de buik hard worden met eventueel een trekkende pijn in de onderbuik. Het kan wel enkele uren duren voordat het over is. Om een onverklaarbare reden beginnen deze weeën vaak 's avonds of 's nachts. Waarschijnlijk bent u dan het meest ontspannen. Slaap overdag nog een paar uur. Uiteindelijk blijkt de bevalling niet begonnen, want de weeën stoppen. Nu helpen warmte en een ontspannende massage ook.

4. Bevallingsweeën

Deze weeën zijn vaak veel pijnlijker dan de hierboven genoemde weeën. Ze zullen leiden tot ontsluiting. De weeën komen elke 3-4 minuten en houden ongeveer een minuut aan. De hierboven genoemde voorweeën kunnen overgaan in de bevallingsweeën. Wanneer u anderhalf tot twee uur lang elke 3-4 minuten een wee hebt die een minuut aanhoudt, dan zal de bevalling waarschijnlijk begonnen zijn. U kunt dan contact met ons opnemen. Omdat de bevalling bij een volgend kindje veel sneller kan verlopen mag u na 1 uur weeën al contact opnemen. Uiteraard mag u altijd eerder bellen indien u het gevoel heeft dat het allemaal veel sneller lijkt te verlopen. De bevalling zal dan waarschijnlijk sneller verlopen.

Wisselende stemmingen
Wisselingen in uw stemming horen bij de zwangerschap. Praat er over en laat u er niet door uit het veld slaan. Het lucht op als u erover praat en de omgeving begrijpt wat er met u aan de hand is.

Zwangerschapsstrepen
Deze worden ook wel striae genoemd. Zwangerschapsstrepen ontstaan soms doordat de huid te snel oprekt. Het bindweefsel onder de huid rekt niet genoeg mee en gaat scheuren. Er ontstaan dan rode strepen op de buik, billen, heupen en /of borsten. Deze strepen kunnen soms jeuken. Probeer tijdens de zwangerschap de huid goed te masseren. Voorkomen lukt niet, het krijgen van deze strepen is erfelijk. Na de zwangerschap verdwijnen de striae niet, maar ze worden wel lichter van kleur.

Zeurende pijn in de onderbuik
Het groeien van de baarmoeder kan gepaard gaan met een zeurderige pijn in de onderbuik. Dit komt doordat de baarmoeder opgerekt wordt en de banden onder spanning staan.