Bevalling

Bevalling

P1070809De bevalling is vaak een spannende gebeurtenis, waar veel zwangere vrouwen en hun partners lang naar uit kijken, maar tegelijk ook tegen op zien. Want hoe zal het verlopen, hoe zal het opvangen van de weeën gaan, zullen er complicaties optreden?

We zullen daarom bij 36 weken de bevalling uitgebreid met u bespreken. Vaak wordt hier tijdens een zwangerschapscursus aandacht aan besteed en er zijn voldoende boeken om u te kunnen inlezen. Ook op onze informatieavonden krijgt u uitleg over de periode kort voor de bevalling, de bevalling zelf en de kraamtijd. Hebt u specifieke vragen of twijfels dan is het goed om dit tijdens een consult met ons te bespreken.

Het kan prettig zijn om van te voren na te denken wat u wel of niet zou willen tijdens de bevalling. Wilt u bijvoorbeeld uw kindje op uw buik na de geboorte, wie mag de navelstreng doorknippen, wilt u op een baarkruk bevallen, etc. Het verloop van de bevalling is natuurlijk niet te voorspellen en het kan dus zijn dat niet al uw ideeën en wensen kunnen worden ingewilligd, maar ze zullen zeker serieus met u besproken worden. Dit kan u houvast geven om de bevalling met vertrouwen tegemoet te zien.

Het begin van de bevalling

Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder. Ze veroorzaken zeurende pijn in de onderbuik, soms ook in de rug of de bovenbenen. Door de weeën zal de baarmoedermond zacht en dun worden en zal zich openen (ontsluiten). Dit gebeurt bij krachtige weeën, die om de 5 minuten of sneller komen. Deze weeën moeten dan ongeveer een minuut aanhouden. Doorgaans nemen de echte ontsluitingsweeën bij een eerste kind 6 tot 12 uur in beslag. Persweeën komen als de baarmoedermond volledig geopend is. Het persen duurt dan gemiddeld nog een uur. Een volgende bevalling gaat bij goede (krachtige) weeën vaak sneller.

Harde buiken en voorweeën

Gedurende de hele zwangerschap trekt de baarmoeder regelmatig samen. Deze samentrekkingen horen bij de normale zwangerschapsverschijnselen. De buik voelt dan aan als een harde bal. Een harde buik is soms een beetje pijnlijk en ongemakkelijk. Als u langer dan een uur elke 5-10 minuten harde buiken heeft, die in pijn toenemen, neem dan contact met ons op.

Vruchtwaterverlies

De vliezen die rondom het kind zitten, kunnen breken waardoor er vruchtwater afloopt. Het is belangrijk om te letten op de kleur van het vruchtwater. Meestal is vruchtwater doorzichtig of licht roze, met eventueel witte vlokjes. Soms is het groen of bruin. Indien u het vruchtwater kunt opvangen in een potje of in een wit maandverband helpt dit ons om de kleur te beoordelen. Als het vruchtwater groen of bruin van kleur is, is er sprake van meconiumhoudend vruchtwater (uw kindje heeft dan in het vruchtwater gepoept). Dit is reden om u te verwijzen naar de gynaecoloog. Het kenmerkende van gebroken vliezen is dat het vruchtwater steeds opnieuw blijft aflopen, zonder dat het tegen te houden is.

Laatste nieuws

Nieuw bij Wolkom: Verpleegkundig babyconsulent

Ze was er maar druk mee de afgelopen maanden! Mirjam heeft in de afgelopen...

Wolkom Alyssa!

Hallo allemaal! Ik ben Alyssa van der Zon, 25 jaar en zit in mijn...

Stel uw vraag per e-mail