Poliklinische bevalling

Poliklinische bevalling

Bij een poliklinische bevalling is er sprake van een verplaatste thuisbevalling. U huurt een verloskamer in het ziekenhuis Nij Smellinghe. De bevalling wordt door uw verloskundige begeleid en zij wordt geassisteerd door een kraamverpleegkundige.

U gaat op een bepaald moment tijdens de ontsluitingsfase naar het ziekenhuis toe. Voor die tijd komt één van ons vaak eerst één of meerdere keren thuis kijken hoe de ontsluiting vordert. Als het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan zullen wij de verloskamers bellen en uw komst melden.

Het is de bedoeling dat u zelf voor vervoer naar het ziekenhuis zorgt. Wanneer u niet over een auto beschikt, moet u iets anders regelen of een taxi bellen.

Wanneer uw bevalling zonder problemen verloopt, gaat u in principe drie uur na de geboorte van uw baby naar huis. Wanneer u poliklinisch wenst te bevallen moet u zich rond de dertigste week van de zwangerschap aanmelden in ziekenhuis Nij Smellinghe. U belt hiervoor 0512-588885. U krijgt vervolgens een informatiepakket toegestuurd en de mogelijkheid wordt geboden om een informatieavond te bezoeken. Deze informatieavond wordt iedere laatste dinsdag van de maand gehouden, u moet zich hiervoor aanmelden via de kraamafdeling: 0512 – 588 520.

Thuis klaarzetten, een tas met:

  • schone kleren voor uzelf
  • kleertjes voor de baby
  • toiletspullen
  • fototoestel
  • ponsplaatje
  • uw zwangerschapskaart
  • telefoonnummer van het kraamcentrum

Als u poliklinisch wilt bevallen, moet u vaak zelf een eigen bijdrage betalen voor het gebruik van de verloskamer. Vraag bij uw verzekering na hoe de dekking van uw polis hierin voorziet.

Als u vóór 37 weken of ná 42 weken bevalt, of als er een complicatie optreedt tijdens uw zwangerschap of bevalling, wordt u door ons verwezen naar de gynaecoloog. Deze zal de zorg overnemen. De zorg voor het kraambed zal door de gynaecoloog opnieuw aan ons worden overdragen.

Stel uw vraag per e-mail