Te regelen zaken

Te regelen zaken

Wat moet u regelen tijdens de zwangerschap:

Huisarts informeren

Als u zwanger bent is het van belang dit even te laten weten aan uw huisarts. Ook als er ingrepen bij uw tandarts nodig zijn, is het goed daar te vermelden dat u zwanger bent.

Zorgverzekeraar informeren

Al vroeg in de zwangerschap kunt u uw zorgverzekeraar inlichten. Deze vergoedt in principe verloskundige zorg helemaal en kraamzorg vaak gedeeltelijkte_regelen

Kraamzorg

Kraamzorg is een belangrijk onderdeel van het Nederlandse zorgsysteem. Bij een thuisbevalling komt een kraamverzorgende helpen ter ondersteuning van de barende, haar partner en de verloskundige die de bevalling begeleidt. Na de bevalling komt de kraamverzorgster een aantal uur per dag bij het gezin thuis. Zij helpt de eerste dagen met het voeden en verzorgen van uw baby en houdt goed in de gaten of alles met moeder en kind goed gaat. De kraamzorgbureaus willen graag vroeg weten dat u kraamzorg nodig zult hebben. Vanaf de 12e week van de zwangerschap kunt u zich aanmelden. Er zijn verschillende kraambureaus in de regio waarbij u zorg kunt aanvragen. Kijk hiervoor bij ‘Links’ of vraag ons om een folder.

Erkennen

Wanneer u ongehuwd bent en u wilt dat uw kindje de achternaam van uw partner krijgt, is het van belang dat uw partner het kindje al tijdens de zwangerschap erkent. Bij het gemeentehuis wordt dan “de akte van erkenning van de ongeboren vrucht” opgesteld. Na de bevalling moet bij het aangeven de akte meegenomen worden.

Werkgever inlichten

Het kan handig zijn om ook uw werkgever in te lichten. Dit is bijvoorbeeld van belang indien er specifieke werkomstandigheden zijn. Met name als de zwangerschap verder gevorderd is kan het zijn dat de werkomstandigheden aangepast moeten worden. Bespreek dit met uw werkgever.
Bij de praktijkassistente kunt u om een zwangerschapsverklaring ten behoeve van de werkgever vragen.

Kinderopvang

Als u denkt kinderopvang nodig te hebben als u na uw kraamperiode weer aan het werk gaat, is het goed u daar al vroeg op te oriënteren. Voor veel crèches zijn wachtlijsten. Ook een gastouderbureau is een mogelijkheid.

Stel uw vraag per e-mail