Logo Wolkom

Stel uw vraag

Vul het onderstaande veld in om te zoeken naar uw vraag.

Duizeligheid

Tijdens de zwangerschap kunt u last hebben van duizeligheid. Oorzaken van duizeligheid kunnen zijn:

  • Lage bloeddruk. Tijdens de zwangerschap kunt u plotselinge bloeddrukdalingen hebben. Dit is niet erg, maar zorgt er wel voor dat u duizelig wordt.
  • Lage bloedsuikers. Het is van belang om tijdens de zwangerschap regelmatig te eten om uw bloedsuikerspiegel op peil te houden. Een te laag bloedsuikergehalte kan duizeligheid tot gevolg hebben.
  • Rugligging. Wanneer u op uw rug ligt, kan de baarmoeder een belangrijke ader naast de ruggenwervel dichtdrukken. Dit belemmert de zuurstofvoorziening via het bloed naar de hersenen.
  • Bloedarmoede. IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed. Het ijzer- of Hb- gehalte van het bloed zakt door de aanmaak van extra bloed tot de 30e week van de zwangerschap altijd enigszins. We zullen dit aan het begin van de zwangerschap en tussen de 27 en 30 weken standaard controleren. Soms blijkt echter dat het ijzergehalte te laag is waardoor er duizeligheid en/of moeheid kan ontstaan. Probeer voldoende ijzerrijke voeding binnen te krijgen: Volkorenbrood, groene groenten of fruit en vlees. In combinatie met vitamine C-rijke producten zoals sinaasappelsap wordt het ijzer uit deze voedingsmiddelen nog beter opgenomen.

Stel uw vraag per e-mail