Logo Wolkom

Stel uw vraag

Vul het onderstaande veld in om te zoeken naar uw vraag.

Niet eten/innemen

Zachte kazen van rauwe melk en rauwe melk

Eet geen zachte kazen die gemaakt zijn van rauwe melk (au lait cru). In rauwe melk kan de listeriabacterie groeien. Besmetting kan gevolgen voor uw kind hebben. Listeriose kan tijdens de zwangerschap onder andere vroeggeboorte of een infectie in de baarmoeder veroorzaken. Gepasteuriseerde melk of kazen van gepasteuriseerde melk kunt u zonder risico gebruiken.

Rauw vlees, rauwe groente en kattenpoep

Eet geen rauw vlees (zoals filet americain) en was rauwe groenten en fruit goed. In onvoldoende verhit vlees en ongewassen groente en fruit komen soms ziekteverwekkers voor die o.a. toxoplasmose kunnen veroorzaken. De toxoplasmoseparasiet komt voor in rauw vlees en kattenuitwerpselen. Volwassenen merken meestal weinig van een infectie door toxoplasmose, maar een ongeboren baby kan door een toxoplasmose-infectie aangeboren afwijkingen oplopen. Meer dan de helft van de volwassenen heeft antistoffen tegen toxoplasmose door een eerder doorgemaakte infectie. Zij lopen dus geen risico.

Als u eerder toxoplasmose hebt gehad, dan bent u tegen deze ziekte beschermd. Naast rauw vlees komt de toxoplasmoseparasiet ook voor in kattenpoep, waardoor het dus ook in de tuinaarde terecht kan komen. De kattenbak schoonmaken en werken in de tuin kan het beste met handschoenen aan. Goed handen wassen, hygiëne in de keuken en het goed schoonmaken van verse groenten en fruit is dus erg belangrijk.

Lever

Eet tijdens de zwangerschap liever geen lever of leverproducten. In lever zit teveel vitamine A en dit kan schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Vitaminepillen speciaal voor zwangere vrouwen bevatten geen vitamine A.

Vis

Eet geen gerookte zalm of andere vacuüm verpakte vis (kans op listeriabesmetting). Eet geen roofvissen, zoals zwaardvis, haai, koningsmakreel en verse tonijn (bevatten veel kwik, waar het ongeboren kind gevoelig voor is).

Stel uw vraag per e-mail